Forum Remaja

the place where we can share our relief
 
HomePortalGalleryFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 ILMU tanpa batasan

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
Mr. Puzzle
Super Duper Duper Senior
Super Duper Duper Senior


Number of posts : 85
Registration date : 2012-09-11

PostSubject: ILMU tanpa batasan   Tue Sep 25, 2012 1:19 am

Perbezaan pelajar dahulu dan sekarang adalah kaedah pembelajaran yang pelbagai dan tidak terhad hanya di dalam kelas sahaja. Kalau dulu, buku teks adalah rujukkan utama, tapi kini buku teks merupakan antara rujukan pelajar, selain daripada majalah, surat khabar, televisyen, radio dan yang lebih advance lagi internet. Ini bukan auta tapi fakta. Ceh, serius je kan? Sebenarnya saya nak ajak adik- adik sekalian tengok video nie, sesiapa yang minat buat experiment sains, jom ini dalam versi enjoy punya! Laughing



Last edited by Mr. Puzzle on Thu Sep 27, 2012 9:32 pm; edited 1 time in total
Back to top Go down
View user profile
Silence Scream
Super Duper Duper Senior
Super Duper Duper Senior


Number of posts : 85
Registration date : 2012-09-11

PostSubject: Re: ILMU tanpa batasan   Tue Sep 25, 2012 4:13 am

Jangan lupa Ipad, Iphone dan galaxynote sekali, maklumlah dunia sekarang dah maju kan? Pasal video nie pula, seronok tengok budak-budak tu enjoy sambil belajar.
Back to top Go down
View user profile
Mr. Puzzle
Super Duper Duper Senior
Super Duper Duper Senior


Number of posts : 85
Registration date : 2012-09-11

PostSubject: Re: ILMU tanpa batasan   Tue Sep 25, 2012 4:20 am

Silence Scream wrote:
Jangan lupa Ipad, Iphone dan galaxynote sekali, maklumlah dunia sekarang dah maju kan? Pasal video nie pula, seronok tengok budak-budak tu enjoy sambil belajar.

Tapi tak semua mampu beli gadget mahal tu, cuma segelintir sahaja. Walaupun apa juga jenis sumber rujukkan yang penting adalah isi info tersebut. Contohnya dalam video ni, awak dapat lihat bagaimana mereka mengaplikasikan sains dalam persembahan bukan?
Back to top Go down
View user profile
Che Miera
Senior
Senior


Number of posts : 17
Registration date : 2012-09-13

PostSubject: Re: ILMU tanpa batasan   Tue Sep 25, 2012 4:26 am

Tak semua mampu tapi sebahagian besar pelajar memiliki gadget tersebut, Mr. Puzzle. Remaja sekarang lebih advance berbanding dulu, so tiada yang mustahil untuk memiliki gadget terkini. Eh, best lah video nie rasa macam kembali ke zaman sekolah pulak. Join persembahan kat atas pentas, memang enjoy! Razz
Back to top Go down
View user profile
Mr. Puzzle
Super Duper Duper Senior
Super Duper Duper Senior


Number of posts : 85
Registration date : 2012-09-11

PostSubject: Re: ILMU tanpa batasan   Tue Sep 25, 2012 4:42 am

Amboi, Che Miera laju je awak reply post saya? Evil or Very Mad Betulkah awak selalu join buat persembahan ni? Sebab, dari apa yang saya tengok dalam video tu, agak ramai jugak yang menonton persembahan mereka. Boleh buat orang gementar sampai pucat tu! pale
Back to top Go down
View user profile
Chibbey
Super Duper Senior
Super Duper Senior


Number of posts : 36
Registration date : 2012-09-13

PostSubject: Re: ILMU tanpa batasan   Tue Sep 25, 2012 7:19 pm

Mr. Puzzle wrote:
Perbezaan pelajar dahulu dan sekarang adalah kaedah pembelajaran yang pelbagai dan tidak terhad hanya di dalam kelas sahaja. Kalau dulu, buku teks adalah rujukkan utama, tapi kini buku teks merupakan antara rujukan pelajar, selain daripada majalah, surat khabar, televisyen, radio dan yang lebih advance lagi internet. Ini bukan auta tapi fakta. Ceh, serius je kan? Sebenarnya saya nak ajak adik- adik sekalian tengok video nie, sesiapa yang minat buat experiment sains, jom ini dalam versi enjoy punya! Laughing



Best tengok pelajar- pelajar tu bersungguh- sungguh membuat persembahan, semoga aktiviti ini dianjurkan di seluruh negara agar dapat mencungkil bakat lebih ramai pelajar sekaligus dapat menimba ilmu dalam kaedah yang lebih menyeronokkan! Rolling Eyes


Last edited by Chibbey on Thu Sep 27, 2012 9:36 pm; edited 1 time in total
Back to top Go down
View user profile
Mr. Puzzle
Super Duper Duper Senior
Super Duper Duper Senior


Number of posts : 85
Registration date : 2012-09-11

PostSubject: Re: ILMU tanpa batasan   Tue Sep 25, 2012 7:41 pm

Chibbey wrote:
Mr. Puzzle wrote:
Perbezaan pelajar dahulu dan sekarang adalah kaedah pembelajaran yang pelbagai dan tidak terhad hanya di dalam kelas sahaja. Kalau dulu, buku teks adalah rujukkan utama, tapi kini buku teks merupakan antara rujukan pelajar, selain daripada majalah, surat khabar, televisyen, radio dan yang lebih advance lagi internet. Ini bukan auta tapi fakta. Ceh, serius je kan? Sebenarnya saya nak ajak adik- adik sekalian tengok video nie, sesiapa yang minat buat experiment sains, jom ini dalam versi enjoy punya! Laughing



Best tengok pelajar- pelajar tu bersungguh- sungguh membuat persembahan, semoga aktiviti ini dianjurkan di seluruh negara agar dapat mencungkil bakat lebih ramai pelajar sekaligus dapat menimba ilmu dalam kaedah yang lebih menyeronokkan! Rolling Eyes

Ya, saya setuju dengan awak Chibbey. Aktiviti ini bukannya berdasarkan persembahan semata- mata, tetapi ia merupakan satu bentuk kaedah yang baru bagi menerapkan ilmu dalam kalangan pelajar. Diharap, para guru turut mengambil contoh daripada video ini supaya sesi pembelajaran lebih menyeronokkan. Razz


Last edited by Mr. Puzzle on Thu Sep 27, 2012 9:38 pm; edited 1 time in total
Back to top Go down
View user profile
Che Miera
Senior
Senior


Number of posts : 17
Registration date : 2012-09-13

PostSubject: Re: ILMU tanpa batasan   Tue Sep 25, 2012 8:37 pm

Mr. Puzzle wrote:
Amboi, Che Miera laju je awak reply post saya? Evil or Very Mad Betulkah awak selalu join buat persembahan ni? Sebab, dari apa yang saya tengok dalam video tu, agak ramai jugak yang menonton persembahan mereka. Boleh buat orang gementar sampai pucat tu! pale

Eh, mestilah, Mr. Puzzle! Jangan pandang rendah tau. Cuma, dulu waktu sekolah kami cuma membuat persembahan kecil- kecilan sahaja sebab tidak ada pihak yang membiayai kami. Bajet yang disediakan pun hasil kutipan daripada guru dan ibu bapa. Tapi kami seronok dan bersungguh- sunguh sebab nak sampaikan ilmu kepada semua pelajar serta tak nak hampakan harapan ibupa serta guru. Dari apa yang saya lihat dalam video itu, para pelajar sangat teruja dalam menyampaikan persembahan mereka.
Back to top Go down
View user profile
Mr. Puzzle
Super Duper Duper Senior
Super Duper Duper Senior


Number of posts : 85
Registration date : 2012-09-11

PostSubject: Re: ILMU tanpa batasan   Sun Oct 07, 2012 10:45 pm

Betul ke nie, Che Miera? Saya dpt bayangkan persembahan awak mesti mcm budak2 tu kn?
Back to top Go down
View user profile
Che Miera
Senior
Senior


Number of posts : 17
Registration date : 2012-09-13

PostSubject: Re: ILMU tanpa batasan   Mon Oct 08, 2012 7:42 pm

Eh, mana ade larr..persembahan kita org biasa je..dialog pon dlm bahasa melayu..maklumlah, waktu tu sains kan masih bahasa melayu..
Back to top Go down
View user profile
Mr. Puzzle
Super Duper Duper Senior
Super Duper Duper Senior


Number of posts : 85
Registration date : 2012-09-11

PostSubject: Re: ILMU tanpa batasan   Mon Oct 08, 2012 8:01 pm

Owh yea ke? Makna nye , zaman sains kita dulu sama la nie,,saya pon bahasa Melayu jugak..adik2 saya je sekarang nie yang belajar sains bahasa Inggeris..
Back to top Go down
View user profile
Mr. Puzzle
Super Duper Duper Senior
Super Duper Duper Senior


Number of posts : 85
Registration date : 2012-09-11

PostSubject: Re: ILMU tanpa batasan   Mon Oct 08, 2012 8:02 pm

Lagi satu , yang saya perasaan..belajar sains dalam bahasa Inggeris lagi senang nak faham,,mudah nak buat short-note..sebab text sume guna ayat pendek2..
Back to top Go down
View user profile
Chibbey
Super Duper Senior
Super Duper Senior


Number of posts : 36
Registration date : 2012-09-13

PostSubject: Re: ILMU tanpa batasan   Thu Oct 18, 2012 1:21 am

Mr. Puzzle wrote:
Lagi satu , yang saya perasaan..belajar sains dalam bahasa Inggeris lagi senang nak faham,,mudah nak buat short-note..sebab text sume guna ayat pendek2..

Betol tu sebab ayat die pendek2 ,senang nak hafal formula2 & istilah2 dalam subjek sains,,
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: ILMU tanpa batasan   Today at 3:20 pm

Back to top Go down
 
ILMU tanpa batasan
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Forum Remaja :: Betul Ke?-
Jump to: